Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Kinderen en jongeren krijgen volop kansen waarmee zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen

  2. Jeugd krijgt passende zorg en voorzieningen geboden om gezond op te kunnen groeien

  3. Kinderen en jongeren groeien veilig en zoveel mogelijk in hun eigen omgeving op

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Bied mogelijkheden voor ontwikkeling, ontspanning en plezier

  • Zet in op preventie, signaleer hierdoor eerder en pleeg passende interventies om complexere problemen te voorkomen

  • Verbeteren aansluiting ondersteuning en zorg voor de complexere problemen met aandacht voor gehele gezin

  • Versterk de mensgerichte en integrale benadering, waarbij er samen met de inwoner wordt gekeken naar mogelijkheden

  • Zo vroeg mogelijk signaleren en aanpakken huiselijk geweld en kindermishandeling

Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Breed inzetten middelen Nationaal Programma Onderwijs (NPO)

Afgelopen jaar zijn we verder gegaan met de uitvoering van de activiteiten voortkomend uit de middelen Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Gemeenten hebben van het rijk NPO middelen ontvangen (éénmalig) voor de schooljaren 2021 t/m 2025. Het doel hiervan is om de opgelopen leervertragingen als gevolg van corona terug te dringen. Op basis van de behoeften van de leerling populatie (vooraf in kaart gebracht) is gekozen voor het aanbieden van een divers en breed activiteitenaanbod voor de doelgroepen: 0–4, 4–12 en 12–18 jarigen. Denk hierbij aan de inzet van de cultuurbus, die het mogelijk maakt voor elke school om culturele uitstapjes te ondernemen. Maar ook de thuiszittersaanpak, waarin specifiek ingezet wordt op het terugdringen van het aantal thuiszitters binnen onze gemeente. De uitvoering van activiteiten zal ook dit schooljaar en het daarop volgende schooljaar nog worden uitgevoerd. Tussentijds wordt de inzet geëvalueerd en gecontinueerd. Belangrijke thema's zijn: cultuureducatie, aanpak thuiszitters, mentaal welzijn, bestrijden van de leervertraging door sport en bewegen en Uithoorn is een feest. Dit activiteitenaanbod is aanvullend op de activiteiten die scholen al aanbieden vanuit hun NPO middelen.

Opzetten pilot peuter/kleuter groep

Deze groep gaat in 2023 het tweede schooljaar in. Het is een continue lerend proces en vraagt van de begeleiders veel observatie en aanpassingsvermogen. Het eerste schooljaar was het zoeken naar een band opbouwen en de dagstructuur neerzetten. Inmiddels is het duidelijk dat kinderen in deze omgeving groeien. De een met kleine en de ander met grote stappen.

Democracity op alle basisscholen

Schooljaar 2022-2023 hebben wij acht groepen 8 op bezoek gehad in het gemeentehuis. Deze groepen hebben het spel Democracity gespeeld. Dit spel voor democratisch burgerschap is inspirerend en geeft de leerlingen en leerkrachten een mooie inkijk in het besluitvormingsproces van de gemeenteraad. Schooljaar 2023-2024 bieden wij dit spel weer aan alle basisscholen aan. Zes scholen hebben zich aangemeld. Dit schooljaar neemt voor het eerst het speciaal onderwijs ook deel.

Uitrollen preventieve aanpak leerplicht en thuiszitters

De preventieve aanpak leerplicht is inmiddels ingebed. Door het volgen van de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) bij wettelijk gemeld verzuim, werken de klantmanagers onderwijs preventief. Dit doen zij door aan te sluiten bij de zorg- adviesteams en het houden van een preventief verzuimspreekuur op de voortgezet onderwijsscholen in de regio. Daarnaast zijn er korte lijnen met de collega’s van het sociaal domein en het Sociaal Team ten behoeve van een brede integrale samenwerking en, indien nodig, de vroegtijdige inzet van passende (preventieve) jeugdhulp.

Voor de ondersteuning in de aanpak thuiszitters worden er zoals eerder genoemd in de periode 2021-2025 extra gelden vanuit de NPO middelen ingezet om te voorkomen dat er (nog meer) jongeren tuis komen te zitten. In het schooljaar 2022-2023 is hier een start meegemaakt. Uit de cijfers blijkt dat het aantal thuiszitters niet is toegenomen, maar ook niet is gedaald. Uit evaluatie over dat schooljaar kwam naar voren dat veel jongeren behoefte hebben aan meer aandacht voor de daadwerkelijke reden voor hun verzuim, terwijl er nu (ook) ingezet wordt op handhaving vanuit de leerplichtwet. Voor komend schooljaar zal dit dus een aandachtspunt blijven.

Afsluiten Convenant Integrale Vroeghulp

Voor het convenant integrale vroeghulp wordt op dit moment gekeken of een apart convenant wel toegevoegde waarde heeft. Ontschotten tussen de verschillende vormen van hulp is iin zoverre moeizaam dat het hier om vrijwillige hulpverlening gaat. Dit betekent dat de betrokken instellingen telkens toestemming moeten vragen aan ouders om gegevens te verwerken en te delen, waardoor van echt ontschotten geen sprake is. Het convenant zou alleen voorzien in het bespreken van casuïstiek met de verschillende partijen. Anoniem bespreken kan altijd. Daarnaast zijn er mogelijkheden om casuïstiek te bespreken als de veiligheid in het geding is. Deze (wettelijke) mogelijkheden zijn ook opgenomen in het convenant Netwerk Jeugd en Gezin dat met alle partners binnen de jeugdhulp is gesloten. Derhalve is besloten om te volstaan met een update en aanvulling van dit convenant en geen afzonderlijk convenant af te spreken. 

Deskundigheidsbevordering aanpak gezinsgericht werken

Het sociaal team heeft in dit kader in 2023 de training systeemgericht werken aan veiligheid gevolgd. Deze training is gegeven door de Jeugdbescherming Academie. In deze 4-daagse training hebben de teamleden het nut en de meerwaarde van systemisch werken geleerd. Er is stil gestaan bij manieren om gezinnen duurzamer te helpen door niet alleen op zoek te gaan naar oplossingen voor problemen aan de oppervlakte, maar door te werken met de interacties tussen de gezinsleden. Er zal doorlopend aandacht blijven voor gezinsgericht werken in onze dagelijkse praktijk.

Gebiedsgericht werken in jeugddomein (van preventief tot jeugdhulp)

Het gebiedsgericht samenwerken in het jeugddomein wordt in de DUO-gemeenten gezamenlijk opgepakt. Vanuit de DUO-gemeenten zijn we in 2023 aangesloten op de werkgroep gebiedsgericht samenwerken (GGSW). Vanaf het najaar 2023 worden de randvoorwaarden (ambtelijke capaciteit, financieel, goed aansluiten op de overlegstructuren in Amsterdam-DUO verband) om daadwerkelijk te kunnen starten binnen de DUO gemeenten verder uitgewerkt. Een eerste stap zal het opstellen van een aansluitingsplan zijn. Het streven is om hier in het eerste kwartaal van 2024 mee te starten.

Verder ontwikkelen brede uitvraag in toegang sociaal domein

In Q3 2023 is een projectleider bij Duo+ gestart op het gebied van de brede uitvraag in het sociaal domein. De projectleider heeft een inventarisatie gemaakt van de vraagstukken die er lagen. Aan de hand van deze inventarisatie word de brede uitvraag verder doorontwikkeld ('verdieping en borging') binnen de uitvoering van Duo+. In 2023 hebben inwoners al hun vragen via 1 ingang bij Duo+ kunnen stellen en hoeven de inwoners niet bij aparte loketten terecht voor WMO en Participatiewet vragen.

Opstellen en uitvoeren lokaal uitvoeringsprogramma huiselijk geweld en kindermishandeling

Er is een regioplan 'Veiligheid voor Elkaar' waarmee we uitvoering geven aan huiselijk geweld en kindermishandeling. De focus van de Regioaanpak ligt op het voorkomen, stoppen en duurzaam oplossen van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld. Dit regioplan krijgt een lokale uitwerking in het jaarlijkse uitvoeringsprogramma van het Integraal Veiligheidsbeleid. Het jaar 2023 kenmerkt zich met 1. Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Concreet betekent dit dat we in 2023 uitvoering hebben gegeven aan de implementatie van het regionale Veiligheidsteam in Uithoorn. In deze integrale aanpak ondersteunen vaste veiligheidsexperts van Blijvend Veilig lokale teams, waarbij ze in de meest complexe situaties zelf gezinnen en huishoudens begeleiden.

Verder is in de afgelopen jaren het aantal slachtoffers dat hulp zoekt na seksueel geweld gestegen. Dit heeft geleid tot een sterke toename van het aantal hulpvragen bij het Centrum Seksueel Geweld in 2022. In 2023 zijn onder andere communicatiecampagnes ingezet om het bewustzijn over (de impact van) seksueel geweld te vergroten en het meer bespreekbaar maken. Er is besloten tot een inloophuis Centrum Seksueel Geweld in Amsterdam voor de regio. Hier zal multidisciplinair samengewerkt worden op 1 locatie. Het slachtoffer kan dan altijd op 1 plek terecht. Dit zal verder gerealiseerd worden in 2024.

Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP)

Vanuit het Integraal Huisvestingsplan (IHP) onderwijs 2021-2025 hebben er afgelopen jaar verschillende projecten gelopen. De investering voor het Vakcollege Thamen is goedgekeurd door de gemeenteraad. Ook is de uitbreiding van de Praktijkschool en daarmee de uithuizing van de Praktijkschool uit de Brede school gerealiseerd. Komend jaar staat in het teken van verdere uitvoering en uitwerking van de plannen voor het Vakcollege Thamen en die van de Vuurvogel.

Een ander belangrijke opdracht voor komend jaar is het herzien van de leerlingprognoses om meer zicht te krijgen op de actuele en toekomstige leerlingaantallen en vanuit daar gedegen keuzes te maken voor de herijking van het IHP in 2025.

Taalachterstanden

Taalachterstanden bij kinderen proberen te voorkomen of achterstand proberen te verkleinen is een van de doelen van de voorschoolse educatie (ve). In Uithoorn zetten wij hierop in door organisaties te betrekken die een taalrijken omgeving bieden. Zo kunnen alle Uithoornse peuters twee dagdelen gebruik maken van de peuteropvang. Kinderen met een indicatie voor voorschoolse educatie kunnen vanaf 2,5 jaar vier dagdelen naar een ve groep bij de kinderopvang organisaties. Gezinnen kunnen thuis voorlees ondersteuning krijgen en is er muziek educatie voor peuters.

Doorgaande lijn zorg en onderwijs

Er wordt continue aandacht besteed aan de doorgaande lijn, onder meer door samen met scholen en de samenwerkingsverbanden Amstelronde (PO) en Amstelland en Meerlanden (VO), verder inhoud en vorm te geven aan ‘passend onderwijs en zorg’. Zowel lokaal (LEA) als regionaal (REA) worden hier concrete afspraken over gemaakt.

De doorgaande lijn zorg en onderwijs komt ook terug in de ontwikkelvisie gezond, veilig en kansrijk opgroeien in Uithoorn. Bijvoorbeeld door één van de pijlers van de ontwikkelvisie: integraal samenwerken. Voor het bieden van een doorgaande lijn in de ontwikkeling van jeugdigen zijn korte lijnen en gedeelde pedagogische waarden tussen organisaties en medewerkers van belang. In de praktijk zien wij dat integrale huisvesting (kindcentra) en het bieden van gezamenlijke dagarrangementen bijdraagt aan het bieden van een doorgaande lijn en integraal samenwerken. Dit vraagt van organisaties en professionals om elkaar op te zoeken, elkaar te leren kennen en elkaar erbij te betrekken. Hier wordt aandacht aan besteedt tijdens de kwartaaloverleggen van de ontwikkelvisie.

Ontwikkelvisie 0-12 jarigen

De ontwikkelvisie gezond, veilig en kansrijk opgroeien in Uithoorn is uitgegroeid tot een visie van 0-18 jarigen. In 2023 is een werkgroep gevormd die zich bezig heeft gehouden met de implementatie van deze visie. Daarnaast zijn er breed werkveldoverleggen opgestart. Dit zijn kwartaaloverleggen met alle partners uit het voorveld jeugd, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, kinderdagverblijf maar ook bijvoorbeeld de bibliotheek en huisarts. In deze kwartaaloverleggen staat de ontwikkelvisie centraal. Zo delen we met elkaar best practices, verbinden we, inspireren we en geven we uiting aan de 10 pijlers van de ontwikkelvisie.

De ontwikkelvisie is ook meegenomen in de nieuwbouw van de Vuurvogel. Zo zijn er sessies geweest over hoe de ontwikkelvisie uiting kan krijgen in bijvoorbeeld een intensieve samenwerking met de verschillende partijen binnen de Vuurvogel maar ook hoe hier uiting aan kan worden gegeven bij de inrichting van het nieuwe gebouw.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf