Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Inwoners zijn optimaal zelfredzaam

  2. Inwoners die dat nodig hebben krijgen passende zorg en voorzieningen geboden die de kwaliteit van hun leven vergroot

  3. Inwoners voelen zich fysiek en mentaal gezond

  4. De sociale samenhang binnen Uithoorn is sterk

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Bied mogelijkheden voor ontwikkeling, ontspanning en plezier

  • Zet in op preventie en signaleer hierdoor eerder en pleeg passende interventies om potentiële problemen te voorkomen

  • Stimuleer een gezonde leefstijl, bevorder mentale gezondheid en faciliteer gezond ouder worden

  • Versterk de mensgerichte en integrale benadering, waarbij er samen met de inwoner wordt gekeken naar mogelijkheden

  • Versterk verbinding van sport & cultuur met maatschappelijke ondersteuning, jeugd en onderwijs, en veiligheid

  • Vergroot de toegankelijkheid van onze welzijnsvoorzieningen en intensiveer het gebruik van onze sport en cultuurvoorzieningen

  • Creëer een beweegvriendelijke openbare ruimte met voldoende plek voor ontmoeting, beweging, ontspanning

  • Versterken van de sociale basis waarbij specifieke aandacht is voor diversiteit, inclusie en kansengelijkheid

Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Opstellen (actualiseren) speel- en beweegbeleid

In 2023 zijn er rondgangen geweest met onder andere basisschoolkinderen van verschillende scholen. Aan de hand van de rondgangen is er een visiestuk op bewegen, ontmoeten, sporten en spelen (BOSS) ontstaan. Dit wordt aangevuld met wijkkaarten. Er is in de commissie Wonen & Werken een presentatie gegeven over het speel- en beweegbeleid en de BOSS-visie. Het speel- en beweegbeleid wordt integraal opgepakt vanuit de programma's Samenleving en Wonen & Werken in samenspraak met de inwoners.

Uitvoeren beeldenplan inclusief (achterstallig) onderhoud en herverdeling van de kunst in de openbare ruimte

In 2023 zijn alle beelden weer gecontroleerd en schoongemaakt door Kunstwacht en heeft waar nodig achterstallig onderhoud plaatsgevonden. Daarnaast zijn er diverse beelden binnen Uithoorn verplaatst, waaronder het beeld 'Vechtende kalkoenen' (naar plantsoen Brautigamlaan), 'Het meisje met de hanen' (verplaatst van Duet naar Hanenpad in De Kwakel) en 'Saidah en Adinda' (verplaatst naar het grasveld voor De Kuyper). Ook is gewerkt aan betere zichtbaarheid van beelden, zo stond het beeld 'De zittende vrouw' in De Kwakel eerst wat verscholen tussen de struiken en bomen en heeft deze heeft nu een nieuwe plek aan het water.

Doorontwikkeling Uithoorn voor Elkaar: integrale samenwerking met een focus op preventie

Uithoorn voor Elkaar is nog meer gaan samenwerken binnen het eigen netwerk. Vanuit de gemeente zijn er afspraken gemaakt over wat er nodig is en zijn er extra diensten ingezet op verschillende vlakken. Zo zijn er op het vlak van bestaanszekerheid extra spreekuren geweest voor de zorgverzekering en voor de belastingaangifte. Vanuit de provincie zijn er middelen beschikbaar gesteld voor extra inzet op het gebied van vrijwilligerondersteuning. Vanuit de middelen van het nationaal programma onderwijs (NPO) en het gezond en actief leven akkoord (GALA) zijn er extra diensten ingezet om eenzaamheid te bestrijden onder jongeren en ouderen (Join Us), om de keten van valpreventie in beeld te brengen, om talenten van jongeren in de spotlight te zetten en om jongeren vanuit verschillende buurten elkaar te laten ontmoeten. In 2023 is de opdracht voor Uithoorn voor Elkaar omgebouwd naar een opdracht die vanuit het datagedreven werken gestuurd wordt door prestatie- en uitvoeringsindicatoren.

Opstellen beleidsregels economisch daklozen en noodopvang

In het laatste kwartaal van 2023 zijn samen met de regiogemeenten binnen Amstelland beleidsregels voor de regionale aanpak economisch daklozen opgesteld. Door deze beleidsregels hebben de uitvoerders een duidelijk kader en toetsen zij alle aanvragers op dezelfde manier. Ieder college stelt deze beleidsregels afzonderlijk vast.

Implementeren van '10 werkafspraken thuis in de wijk' (tussen gemeente en woningcorporaties) om dakloosheid zoveel mogelijk te voorkomen

In mei 2023 is de regionale projectleider voor de implementatie van de 10 werkafspraken thuis in de wijk aangesteld. In eerste instantie was de planning om de implementatie per 1 januari 2024 gereed te hebben. Echter bleek gedurende het traject dat meer tijd nodig was, omdat er toch sprake was van de nodige verschillende werkwijzen bij de Amstelland-gemeenten. De nieuwe planning is dat de werkafspraken per 1 maart 2024 ingevoerd zijn.

Uitvoeren domeinoverstijgende analyse vraagstukken rond vergrijzing

Vergrijzing is een vraagstuk dat ons beleid de komende jaren op vrijwel alle domeinen zal raken. Hierop dienen we voorbereid te zijn door middel van een domeinoverstijgende analyse, die ons richting zal geven betreffende de gerelateerde opgaven. In deze analyse worden zaken als woon- en zorgbehoefte, eenzaamheid en vrijwilligerswerk meegenomen. Vanwege personele wisselingen konden de voorbereidingen van deze analyse pas in het 4e kwartaal van 2023 in gang gezet worden.

Uitkomsten woonzorganalyse verwerken in woonbeleid

De woonzorganlayse is medio november 2022 opgeleverd. Deze is het afgelopen jaar als input verwerkt in de woonvisie welke in 2024 ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de raad.

Doorontwikkelen visie en uitvoeringsagenda lokaal preventieakkoord

In 2023 lag de focus van het lokale preventieakkoord op de thema's 'gezonde leefstijl' en 'optimaal mentaal'. In dit kader is de activiteit 'Bewegen en ontmoeten' uitgevoerd door Videt. Met deze activiteit worden inwoners, met de focus op mensen in een sociaal isolement, gestimuleerd om samen te bewegen en elkaar hierdoor te ontmoeten, met veel ruimte voor sociaal contact.
Tegelijkertijd was 2023 een overgangsjaar voor het preventieakkoord: in dit jaar is de Brede SPUK Gezond en Actief Leven (GALA) van start gegaan, waar het preventieakkoord vanaf 2024 onderdeel vanuit zal maken. Dit jaar is daarom ook gebruikt voor het maken van een Plan van Aanpak voor het GALA, waar preventie een belangrijk onderdeel vanuit maakt.

Verder ontwikkelen brede uitvraag in toegang sociaal domein

In het najaar van 2023 is een projectleider bij DUO+ gestart op het gebied van de brede uitvraag in het sociaal domein. De projectleider heeft een inventarisatie gemaakt van de vraagstukken die er lagen om te komen tot een verdere verdieping en borging van de brede uitvraag. Aan de hand van deze inventarisatie wordt de brede uitvraag verder doorontwikkeld binnen de uitvoering van Duo+. In 2023 hebben inwoners al hun vragen via 1 ingang bij Duo+ kunnen stellen en hoeven de inwoners niet bij aparte loketten terecht voor WMO en Participatie vragen.

Actieonderzoek Movisie en Reindert naar versterken ketensamenwerking

Stichting Reindert en Movisie hebben door middel van een veldonderzoek in beeld gebracht hoe de ketensamenwerking in het sociaal domein in Uithoorn eruitziet en waar mogelijke hiaten aanwezig zijn en hoe deze opgelost zouden kunnen worden. De interventiespecialisten van stichting Reindert zijn aan de slag gegaan met casuïstiek in Uithoorn en Movisie onderbouwt vanuit wetenschappelijk oogpunt de acties die ondernomen zijn en de meerwaarde hiervan. Eind 2023 is het onderzoek afgerond en samen met de ketenpartners zullen de uitkomsten worden opgepakt en worden betrokken bij de evaluatie van het Koersplan Sociaal Domein.

Opstellen verordeningen, beleidsregels en beschikkingen inwoners zoveel mogelijk in lijn met werkwijze omgekeerde toets

De beschikkingen en begeleidsregels Wmo zijn in lijn gebracht met de koerswaarden en de omgekeerde toets. Het aanpassen van de verordening Wmo staat op de planning. De werkwijze van de omgekeerde toets wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van de brede uitvraag.

Opzetten en uitvoeren project verbinding armoede/sport/cultuur

Eind 2023 is gestart met een pilot 'Volwassenenfonds Sport & Cultuur'. Tijdens deze pilot, die loopt tot en met december 2024, kunnen jongeren van 18 tot en met 27 jaar die over onvoldoende financiële middelen beschikken, met hulp van het fonds lid worden van een sportclub of cultuuraanbieder. Dit als verlengstuk op het al bestaande Jeugdfonds Sport & Cultuur, dat kinderen tot 18 jaar helpt. Uit de praktijk blijkt dat jongeren zodra ze 18 worden, vaak stoppen met sport/cultuur, omdat enerzijds de kosten voor deelname van volwassenen hoger liggen dan voor kinderen en anderzijds de financiële voorziening wegvalt (Jeugdfonds) of onvoldoende dekking biedt (Declaratiefonds). Jongeren geven aan wel de behoefte hebben om actief te blijven.

Onderzoeken mogelijke inzet "kunst op recept"

Kunst op Recept is bedoeld voor mensen met psychosociale problemen. Dat zijn problemen die ontstaan door ingrijpende gebeurtenissen, zoals relatieproblemen, verlies van werk of een zieke partner. Mensen met psychosociale problemen hebben vaak baat bij iets anders dat hun gevoel van welbevinden vergroot. Dat kan vrijwilligerswerk of sport zijn, maar ook een kunstzinnige activiteit. Welzijn op recept loopt al in Uithoorn. Hieraan willen we graag kunst op recept koppelen. In 2024 zal het onderzoek naar mogelijke inzet verder opgepakt worden.

Updaten lokaal sportakkoord (inclusief vergroten brede betrokkenheid)

In 2023 is het lokale sportakkoord herijkt. Een aantal belangrijke doelstellingen zijn hierbij vastgesteld, zoals het opstellen van een plan van aanpak rondom sociale veiligheid en integriteit in de sport, het inrichten van één loket voor clubondersteuning en het inrichten van een lokaal sportplatform. Op al deze onderwerpen zijn met een kerngroep, bestaande uit vertegenwoordigers uit de sport, zorg, uitvoering en gemeente, de eerste stappen gezet in de verkenning.
Vanuit het Sportakkoord heeft de Sporthopper een vervolg gekregen, waarmee alle basisschoolleerlingen drie keer gratis bij verenigingen mochten meetrainen. Dit jaar deden twee keer zoveel sport- en cultuurorganisaties mee. Daarnaast is een activiteit Fifty + Fit gestart, waardoor een groep ouderen actief aan het bewegen is gegaan. Ook zijn er afspraken gemaakt voor de start van Shufflesports op het voorgezet onderwijs: in het eerste kwartaal van 2024 gaat deze activiteit van start, waarbij leerlingen worden gestimuleerd om naschools te gaan sporten op school.

Onderzoeken en uitwerken verbreding informatiepunten in de wijk

Het infomatiepunt van Uithoorn voor Elkaar is naar De Kuyper verhuisd. Dit jaar is het informatiepunt 1 dagdeel in de week fysiek geopend en is het 4 dagdelen telefonisch bereikbaar. Het informatiepunt krijgt veel vragen die binnen het netwerk van Uithoorn voor Elkaar opgepakt kunnen worden of in samenwerking met een van de diensten van Duo+. Er is in 2023 geconstateerd dat de opening nu te beperkt is. Er is ingezet op verruiming van de openingstijden (fysiek en telefonisch) in de opdracht voor 2024. Ook in het kader van bestaanszekerheid zal verder gekeken worden naar mogelijkheden om meer zichtbaar te zijn in de meest kwetsbare wijken, zodat inwoners laagdrempelig terecht kunnen voor vragen op verschillende levensgebieden.

Ontwikkelen project 'Veilig op de fiets naar school'

Veilig op de fiets naar school is als project opgenomen in het reguliere preventieve aanbod van de maatschappelijke partners waarbij aangesloten wordt op landelijke bewustwordingsmomenten. Het wordt verder meegenomen in het project veilig in en om de school (VIOS).

Follow-up scan beweegvriendelijke omgeving

De beweegvriendelijke omgevingsscan is geïmplementeerd in het sport- en speelbeleid van de gemeente en is meegenomen in de planvorming rondom herontwikkeling van Thamerdal.

DitzijnwijUithoorn!

In het kader van diversiteit en inclusie loopt het meerjarige project DitzijnwijUithoorn! Doelen van het project zijn het versterken van de sociale samenhang, het creëren van een verbonden gemeenschap waarin er kansengelijkheid is en iedereen mee doet. Dat willen we onder andere bereiken door het aanwakkeren van het maatschappelijk debat en bewustwording van eigen gedrag en filters. In 2023 zijn daarvoor verschillende acties ondernomen zoals een foto- en interviewreportage tussen mensen die elkaar niet kennen, bijeenkomsten van Over de streep, een reportage in het gemeentemagazine en posts op social media.

Herhuisvesting Scouting Admiralengroep Uithoorn

In 2022 heeft de raad besloten besloten om een plek in het Libellebos aan te wijzen als locatie voor herhuisvesting van de Scouting Admiralengroep en een investeringskrediet toe te kennen voor o.a. het bouwrijp maken van de gronden onder voorwaarde van een vastgesteld bestemmingsplan.

Het afgelopen jaar hebben gesprekken met de Scouting plaats gevonden over een passend ontwerp voor de nieuwe locatie. Ook hebben benodigde onderzoeken plaats gevonden om de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) mogelijk te maken. Verwacht wordt dat een (krediet)voorstel in Q2 van 2024 aan de raad kan worden voorgelegd, waarna de BOPA-procedure kan starten.

Opzetten en intensiveren buurtkamers

Buurtkamer in de Scheg is in 2023 een andere uitbater gestart voor het sportcafe en de buurtkamer. De buurtkamer in De Kuyper is meegenomen in de opdracht van Uithoorn voor Elkaar en vanuit het gezond en actief leven akkoord (GALA) om deze verder te exploiteren en open te stellen voor de wijk. Buurtkamer Meerwijk heeft zitting in het Fort.

Onderhoud sportvoorzieningen

In 2023 is begonnen met de renovatie van de kleedkamers van Legmeervogels en AKU. Verder is de verlichting rondom de atletiekbaan van AKU vervangen voor LED verlichting en is de renovatie van het honkbalveld van Thamen afgerond. Op het sportcomplex van KDO zijn werkzaamheden uitgevoerd aan de trainingshoek. Daar zijn onder meer nieuwe hekwerken geplaatst en is de sportveldverlichting bij de trainingshoek vervangen voor LED verlichting.

Over het planmatig onderhoud van de sporthal KDO zijn in 2023 samen met KDO afspraken gemaakt. Op basis van het MJOP voor het onderhoud van de sporthal is in 2023 de verlichting in de sporthal vervangen voor LED verlichting.

Overige acties

Asiel en migratie

De gemeente heeft in 2023 voldaan aan de taakstelling voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dit als gevolg van de slepende oorlog in Oekraïne. Een aantal opvanglocaties is in gebruik gebleven en er zijn nieuwe opvanglocaties gerealiseerd om aan de toegenomen taakstelling te voldoen. Daarnaast is tijdelijk een aantal crisisnoodopvangplekken gerealiseerd in het Buurtnest als gevolg van een oproep van de Minister van Justitie en Veiligheid.

Het afgelopen jaar is de wetgeving van crisiswetgeving naar meer reguliere wetgeving aangepast. Dit heeft tot gevolg dat het college de bevoegdheid heeft gekregen voor de opvang van vluchtelingen en daarmee samenhangende zorg en onderwijs. Ook is de coördinerende rol van de veiligheidsregio’s eind 2023 beëindigd. In 2023 is voorbereid hoe de regionale coördinatie via de Provinciale Regietafels vorm moet krijgen in 2024.

Ondersteuning sportverenigingen

Vanuit de sportnota en het sportakkoord wordt veel waarde gehecht aan vitale aanbieders en sterke verenigingen. Het is dan ook onwenselijk wanneer het bestaansrecht van een vereniging in het geding komt. Daarom is besloten om hockeyvereniging Qui Vive financieel te ondersteunen met een exploitatiebijdrage, in combinatie met een aantal voorwaarden en ter aanvulling op maatregelen die Qui Vive zelf heeft genomen om te komen tot een structurele oplossing van de financiele problemen.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf