Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
De omgeving is schoon met een passende uitstraling en is fysiek en sociaal veilig
Inwoners bewegen, verblijven en ontmoeten elkaar in de leefomgeving
Overlast en hinder en daaruit voorkomende gezondheidsschade zijn zoveel mogelijk beperkt
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Zorg voor een schone en veilige leefomgevingen betrek hierbij inwoners
Wees als gemeente zichtbaar en communiceer over de (onderhouds)werkzaamheden
Verbeter mogelijkheden om prettig te verblijven, te recreëren en te ontmoeten in de leefomgeving
Neem de effecten op gezondheid mee bij het inrichten van de leefomgeving
Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?
Opstellen programma openbare ruimte
Dit programma zal overzicht geven over welke maatschappelijke voorwaarden er zijn bij de fysieke opgaven in de openbare ruimte. Doordat ook monitoring een onderdeel van het programma wordt, zal per gebied zowel de technische staat als de maatschappelijk behoefte in beeld worden gebracht. Hiermee zal het programma richting geven bij het prioriteren en programmeren van de werkzaamheden.
Bij de uitvoering van beheer en onderhoud van de openbare ruimte wordt steeds vaker de nadruk gelegd op het “maatschappelijk effectgestuurd beheren” van de openbare ruimte. Deze werkwijze en andere benadering van beheren en onderhouden zijn als uitgangspunt opgenomen in het IBOR. Vanuit het IBOR staan de maatschappelijke thema’s centraal bij het programmeren, ontwerpen en uitvoeren van de opgaven. Vervolgens kan door het inzetten van risicogestuurd beheren de juiste prioritering en afwegingen worden toegepast. Deze manier van werken vergt een nieuwe wijze van organiseren.
Om dit te kunnen organiseren zal een programma Openbare Ruimte een grote bijdrage leveren om de behoeften en kwaliteitscriteriums van de maatschappelijke thema's integraal te kunnen benaderen. Hiervoor is in 2023 een start gemaakt om integraal met verschillende beleidsdisciplines en in samenwerking met DUO en Ouder-Amstel de wensen en behoeften in beeld te brengen. Op basis hiervan zal een aanpak uitgewerkt worden waarover de gemeenteraad geïnformeerd zal worden in de loop van 2024.
Opstellen uitvoeringsprogramma en realiseren maatregelen Thamerdal
In 2023 zijn de opgaven nader uitgewerkt en de verkenningen uitgevoerd. Daarnaast zijn verschilende verdiepende onderzoeken uitgevoerd op het gebied van het klimaatadaptatie en de warmtevraag. Door het jaar heen heeft er op meerdere vlakken participatie plaatsgevonden middels, onder andere, het organiseren van bewonersavonden. Tevens is een klankbordgroep opgericht. Alle resultaten zullen in 2024 bijeengebracht worden in een ontwikkelplan welke ter besluitvorming aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.
Naast het ontwikkelplan voor de langere termijn is er ook aandacht geweest voor het hier en nu, middels het oprichten van een wijknetwerk. Ook hebben er (mede n.a.v. de participatie) onderhoudswerkzaamheden aan de openbare ruimte plaatsgevonden, gericht op 'schoon, heel en veilig'.
Actualiseren algemene verordening ondergrondse infrastructuren
De druk op de ondergrondse ruimte zal de komende jaren toenemen. Dit komt onder andere door de impact van de energietransitie. Liander zal haar net de komende jaren moet verzwaren. Dit gaat gepaard met veel werkzaamheden in de openbare ruimte. Voor het goed in beeld brengen wat de komende jaren in de planning staat en of de beleidsinstrumenten hier nog toereikend zijn, is in 2023 een onderzoek gestart. Na afronden van dit onderzoek zal gestart worden met de actualisatie aan de algemene verordening ondergrondse infrastructuur en eventuele andere benodigde aanpassingen in beleid.
Opstellen speelbeleidsplan
In 2023 zijn er rondgangen geweest met onder andere basisschoolkinderen van verschillende scholen. Aan de hand van de rondgangen is er een visiestuk op bewegen, ontmoeten, sporten en spelen (BOSS) ontstaan. Dit wordt aangevuld met wijkkaarten. Er is in de commissie Wonen & Werken een presentatie gegeven over het speel- en beweegbeleid en de BOSS-visie. Het speel- en beweegbeleid wordt integraal opgepakt vanuit de programma's Samenleving en Wonen & Werken in samenspraak met de inwoners.
Realiseren Legmeerbos
Het Legmeerbos draagt bij aan een plek waar inwoners kunnen bewegen, verblijven en elkaar kunnen ontmoeten. Het versterkt de leefkwaliteit van de inwoners in Uithoorn en meer specifiek voor de Legmeer. Op 1 juni is het bestemmingsplan voor het Legmeerbos in de gemeenteraad vastgesteld. Per augustus 2023 is het bestemmingsplan onherroepelijk. De omgevingsvergunning is aangevraagd en de aanbesteding voor de aanleg van het Legmeerbos heeft in november 2023 plaatsgevonden. De opdracht is inmiddels ook gegund. De aanleg is naar verwachting in de eerste helft van 2024 gereed.
Continueren strategische inzet op beperken overlast Schiphol
Gelegen vlakbij Schiphol ervaren de inwoners van Uithoorn de lusten, maar ook de lasten van de luchtvaart. Hoewel economisch van belang voor een deel van onze ondernemers en inwoners, is de overlast in onze gemeente onevenredig zwaar. De Aalsmeerbaan heeft de groei van het aantal vluchten op Schiphol van de laatste jaren voor corona opgevangen. Het is dan ook tijd om de balans tussen Schiphol en haar omgeving te herstellen en echt werk te maken van een gezondere leefomgeving. Wij zien krimp als enige echte oplossing. Het kabinet heeft hier medio 2022 een besluit toegenomen, maar het blijkt moeilijk te effectueren, mede door Europese regelgeving.
Wij zijn zeer actief op dit dossier en nemen elke kans te baat om de situatie van Uithoorn op de agenda te houden. Dat doen we o.a. bij de sectorpartijen, het ministerie en de Tweede Kamer. Wij zijn één van de weinige gemeenten met een aparte raadswerkgroep op dit onderwerp. Deze werkgroep volgt, namens de hele gemeenteraad, het dossier nauwgezet en geeft samen met de wethouder sturing aan beleid. In 2023 is het eerder gesloten bestuursakkoord, tussen Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) en diverse ministers, verder uitgewerkt. Dit heeft geleid tot ontwikkelprincipes en een uitvoeringsagenda.
Voor Uithoorn en De Kwakel moeten al deze inspanningen leiden tot zo min mogelijk emissies (o.a. geluid, fijnstof) en ter bevordering van een gezonde leefomgeving. Hierbij betrekken wij de bewoners door middel van communicatie, informatie en samenwerking met de bewonersorganisaties.
Uitwerken handelingsperspectief gezondheid voor ontwikkelingen
Gezondheid is een breed begrip. Hieronder kunnen de omgevingswaarden van bijvoorbeeld bedrijven (geluid, hinder, trilling) en een beweegvriendelijke omgeving vallen. Ook aspecten van eenzaamheid en inclusiviteit vallen hieronder. Als eerste speerpunt wordt beleid ontwikkeld voor een beweegvriendelijke omgeving (zie opstellen speelbeleidsplan). Deze uitgangspunten kunnen ook betrokken worden bij initiatieven van derden om op deze manier, waar mogelijk, bij alle initiatieven bij te dragen aan een beweegvriendelijke omgeving. De andere elementen zullen op een later moment, bijvoorbeeld bij het Omgevingsplan (omgevingswaren) en / of de omgevingsprogramma's betrokken worden.