Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Mensen met lokale binding hebben de mogelijkheid te wonen in de gemeente

  2. Er is balans tussen verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Verminder de lokale druk op de woningmarkt

  • Verbeter de aansluiting van de woningvoorraad op de vraag en ontwikkeling van de Uithoornse samenleving

  • Verbeter de verkeersveiligheid

  • Verbeter de bereikbaarheid van woningen, bedrijven en voorzieningen

  • Beperk negatieve effecten van verkeer en vervoer

Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?

Bevorderen mogelijkheden voor koop nieuwbouwwoningen door huidige inwoners

Het met voorrang toewijzen van nieuwbouw koopwoningen aan huidige inwoners is tot 2024 niet toegestaan in de Huisvestingswet. Om Uithoornse woningzoekende extra kansen te bieden heeft de gemeente de volgende mogelijkheden benut:

  • Ontwikkelende partijen vragen om te werken met een co-creatiefase. Potentiële kopers ontwikkelen samen met de ontwikkelaar de woningen. Deelnemers aan deze co-creatiefase krijgen voorrang bij de koop van een woning;

  • Afspraken maken met ontwikkelaars om eerst lokaal te adverteren bij de verkoop van nieuwe woningen. De gemeente kan dit echter niet afdwingen;

  • Het opleggen van een zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding van 3 jaar. Dit voorkomt dat woningen worden verkocht om te verhuren en/of om mee te speculeren. Deze bepalingen gelden voor woningen met een koopprijs tot de bovengrens van de Nationale Hypotheekgarantie.

Implementeren nieuwe Woonruimteverdeling

Sinds 16 januari 2023 is de nieuwe regionale woonruimteverdeling werkend. Woningzoekenden hebben met het nieuwe systeem nu zelf invloed op hun slaagkansen door zoekpunten te vergaren door actief te zoeken en door situatie- en of startpunten aan te vragen. De nieuwe regeling beoogt ervoor te zorgen dat mensen die het hardst een nieuwe woning nodig hebben, een betere kans krijgen om een sociale huurwoning te vinden.

Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de nieuwe regeling. Naar verwachting komen in 2024 komen de eerste gemeentelijke inzichten in het aantal toewijzingen, de verhuisstromen en slaagkansen voor verschillende doelgroepen en type woningen beschikbaar.

Opstellen en vaststellen nieuw woonbeleid

Naast het verstrijken van de geldigheidsduur van het vigerende woonbeleid is ook de woningmarkt de afgelopen jaren sterk veranderd. De enorme druk op de woningmarkt heeft er onder andere voor gezorgd dat mensen met een dringende woonbehoefte niet de kans krijgen om deze te vervullen.

In december 2023 heeft het college de ontwerp-woonzorgvisie 2023-2035 vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Een visie waarin staat wat we willen bereiken op het gebied van wonen en hoe we dat willen gaan doen, aan de hand van de volgende vier speerpunten:

  • Voldoende woningen

  • Meer woningen voor jongeren, ouderen en aandachtsgroepen

  • Betaalbaar wonen

  • Toekomstbestendige en vitale wijken en dorpen

De ingekomen inspraakreacties zullen verwerkt worden in een nota van beantwoording en gewenste tekstwijzigingen worden doorgevoerd in het definitieve concept van de woonzorgvisie. Deze is in het voorjaar van 2024 ter besluitvorming aan college en raad voorgelegd.

Inzetten op het vergroten van diversiteit en kwaliteit van woningen in een wijk

De huidige woningvoorraad van onze gemeente kent weinig variatie. Driekwart van de woningen is een eengezinswoning. Een gevarieerde woningvoorraad die aansluit op de lokale vraag en veranderende bevolkingssamenstelling is één van de doelstellingen voor het nieuwe woonbeleid. In de ontwerp-woonzorgvisie is opgenomen dat er middels het nieuwe woonbeleid sterker gestuurd zal worden op het woningbouwprogramma. Door het toevoegen van woningtypes die we nu niet veel hebben (appartementen en kleinere woningen met maximaal drie kamers) werken we aan het differentiëren en toekomstbestendig maken van onze woningvoorraad.

Voorbereiden en (mogelijk) realiseren van flexwonen op basis van het nieuwe woonbeleid

We zijn vooralsnog terughoudend bij de realisatie van flexwoningen. De geschikte locaties voor woningbouw in algemene zin zijn beperkt. We zetten daarom voornamelijk in op permanente woningbouw. We sluiten de realisatie van flexwoningen echter niet uit indien daar noodzaak voor is en zich kansen voordoen.

Uitvoeren en evalueren pilot weren doorgaand verkeer Markt/Wilhelminakade

Het project is gestart vanuit de opgave het spanningsveld tussen sneller verkeer, specifiek wielrenners en automobilisten, en langzaam verkeer zoals voetgangers te verminderen. Tegelijkertijd was er de wens om het verblijfgebied op de Wilhelminakade te verbeteren met een zomerafsluiting in de vorm van een ‘terrasgebied’. In goed overleg met de ondernemers is er besloten om de pilot te verplaatsen naar 2023 en een fysieke afsluiting (met hekken) weg te laten, maar wel kleinere maatregelen te treffen die de weggebruiker meer aanspreken op gedrag. Zo zijn er ’poortconstructies’, vlaggen en nieuwe plantenbakken geplaatst in combinatie met een gevoerde communicatiecampagne. Uit de evaluatie van het project is gebleken dat, vooral tijdens de rustige uren (ochtend tot middag), de snelheid van automobilisten nagenoeg gelijk blijft. De doelstelling vanuit de mobiliteitsvisie is daarmee niet behaald. De pilot wordt wel als succesvol ervaren door ondernemers en bezoekers door de verbetering van de leefbaarheid (terrasgebied). Er zijn verder geen fysieke maatregelen mogelijk op de Wilhelminakade die het snelheidsconflict tussen snel en langzaam verkeer verminderen.

Opstellen en vaststellen uitvoeringsprogramma Mobiliteit

Het Uitvoeringsprogramma 2022 – 2025 Mobiliteitsvisie Uithoorn 2040 is in november 2022 vastgesteld door de raad. In december 2023 heeft het uitvoeringsprogramma een update gekregen. Via een raadsbericht is de raad geïnformeerd over de lopende projecten, welke projecten zijn afgerond of worden verplaatst en welke projecten in 2024 en 2025 worden opgestart. Het uitvoeringsprogramma zorgt voor een balans tussen verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid.

Opstellen en uitvoeren monitoringsprogramma mobiliteit

In het najaar van 2023 zijn telling uitgevoerd op het gebied van verkeersbewegingen en parkeren. Voor het goed kunnen meten van de effecten van maatregelen en ontwikkelingen, volgt de komende jaren een pakket aan monitoringstools zoals het op te stellen verkeersveiligheidsmonitoringsplan. Ook het monitoren op de nieuwe (voertuig) technieken en technische ontwikkelingen maken daar deel vanuit

Opstellen van nieuw parkeerbeleid inclusief de participatie en uitwerking

De Parkeervisie Uithoorn is op 2 november 2023 vastgesteld door de gemeenteraad. De visie is tot stand gekomen mede op basis van participatie. De beleidsregels parkeren zijn via het paraplubestemmingsplan parkeren juridisch-planologisch verankerd. Er wordt gewerkt aan een uitvoeringsprogramma, waarvan Uitwerking blauwe zone Dorpscentrum Uithoorn en Busstation Uithoorn een belangrijk onderdeel zal zijn.

Werkzaamheden Uithoornlijn

In 2023 zijn de grote werkzaamheden voor de aanleg van de Uithoorn afgerond en is een start gemaakt met de periode van testen. Begin 2024 wordt deze fase naar verwachting afgerond en zal het personeel van de vervoerder opgeleid worden. In de zomer van 2024 zal naar verwachting de openstelling plaats vinden.

Uitvoeren werkzaamheden Verkeersplan Dorpscentrum

Het Nieuwe Groene Verkeersplan is het afgelopen jaar gereedgekomen, opgeleverd en op feestelijke wijze geopend. Hiermee is recht gedaan aan een intensief en lang proces en het ontwikkelen en realiseren van een mooi groen ontwerp voor de verkeersafwikkeling in het hart van Uithoorn.

Uitvoeren ontwerpopgave Arthur van Schendellaan

Er is ondezoek uitgevoerd naar de Arthur van Schendellaan en in het verlengde de Achterberglaan. Het advies is om de parallelstraten niet in te richten voor de fietser zoals voorgesteld in de Mobiliteitsvisie Uithoorn 2040. In alle ontwerpvarianten zorgt deze investering niet voor een verbetering van verkeersveiligheid en een comfortabelere route. Wat betreft de wegcategorisering, blijkt op basis van het onderzoek de nieuwe categorie gebiedsontsluitingsweg 30 km/u (GOW30) het meest kansrijk. Omdat GOW30 op de Arthur van Schendellaan en Achterberglaan om een grote investering vraagt, en omdat de verkeersveiligheid op andere hoofdwegen in Uithoorn ook nog beschouwd moet worden, is er besloten om een prioriteitenlijst op te stellen via het Wegencategoriseringsplan welke in 2024 wordt uitgewerkt. Er is daarom verder gegaan met het planmatig groot asfaltonderhoud waar al budget voor beschikbaar is. Tijdens de voorbereiding van het planmatig groot asfaltonderhoud worden wel alvast onderdelen van GOW30 uitgewerkt, zoals bredere fietsstroken en een logischere fietsoversteek ter hoogte van de Scheg.

Voorbereiden investeringsbesluit fietsbrug Legmeerbos richting BTAZ terrein

Een fietsbrug tussen Legmeerbos en BTAZ terrein kan een veilige verbinding voor langzaam verkeer tussen Uithoorn en Amstelveen tot stand brengen. Het draagt bovendien bij aan het versterken van een groene en recreatieve route. Voor wat betreft de fietsbrug tussen het BedrijvenTerrein Amstelveen-Zuid (BTAZ) en het Legmeerbos geldt dat eerst het project Legmeerbos wordt afgerond. In een volgende fase kan dan de verbinding tussen BTAZ en het Legmeerbos gerealiseerd worden. Ten aanzien van de fietsbrug is er een afhankelijkheid doordat de brug aan de noordkant op grondgebied ligt van de gemeente Amstelveen. Deze grond is daarbij ook nog (deels) van een private partij.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf