Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
Uithoorn is een aantrekkelijke gemeente waar inwoners en ondernemers veilig zijn en zich veilig voelen
Inwoners en ondernemers werken samen met professionele partners om de veiligheid te vergroten
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Vergroten betrokkenheid inwoners en ondernemers bij veiligheidsproblematiek
Versterken integrale aanpak door een goede balans tussen preventie, interventie, controle en repressie
Het verbinden van zorg en veiligheid met elkaar en met de fysieke leefomgeving
Inzetten op voorkomen van jeugdoverlast en -criminaliteit
Voorkomen van escalatie in complexe casussen
Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?
Borgen en verbreden opgavegericht wijkaanpak zorg en veiligheid
De opgave gerichte wijkaanpak zorg en veiligheid zijn 3 vaste wijknetwerken, in 2023 is het netwerk van de omgeving busstation zich gaan richten op het tuindorp van Thamerdal.
Nieuw in 2023 is de verbreding in de integrale samenwerking met partners, waaronder een uitbreiding met de woningcorporatie, Duo+ en Uithoorn voor Elkaar die zich hebben gecommitteerd aan de aanpak.
Dankzij deze samenwerking is er divers onderhoud uitgevoerd in de openbare ruimte om de veiligheidsbeleving in de wijk te vergroten. In de andere wijknetwerken ligt de focus op het versterken van de samenwerking met ondernemers.
Stimuleren bewustwording ondermijning inwoners en ondernemers
Vanuit de mainportaanpak Weerbare Sierteelt Sector is een aanbod gecreëerd om ondernemers in de sierteeltsector te informeren over de gevaren van ondermijning. In dit aanbod zit een breed scala van opleidingen, cursussen en trainingen gericht op het vergroten van de weerbaarheid van ondernemers.
Er is een grote voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor ouderen in 't Hoge Heem gericht op de risico's van cybercriminaliteit. In de Week van de Veiligheid is een ondermijningspreventiecampagne gelanceerd gericht op jongeren. In deze week is de ondermijningsbus en een cyberescaperoom beschikbaar gesteld aan leerlingen van het voorgezet onderwijs om hen bewust te maken van risico's van ondermijning en cybercriminaliteit.
Naast deze specifieke activiteiten zijn er mogelijkheden tot het annoniem melden van misdrijven via Meld Misdaad Anoniem, waar de gemeente ook op is aangesloten. Via de periodieke communicatieuitingen, zoals de veiligheidsspread en de column van de burgemeester wordt eveneens regelmatig aandacht gevraagd voor dit onderwerp.
Voortzetten aanpak woonfraude
In 2023 is er een plan van aanpak opgesteld dat ziet op het verder inrichten van een Gemeentelijk Interventie Team en een beleidstafel gericht op het opwerpen van barrières om misbruik van woningen te voorkomen. De aanpak is onder regie van de afdeling veiligheid, maar er is een integrale samenwerking opgezet met Duo+ en de afdelingen Wonen en Werken en Organiseren. Hieruit is het voorstel ontstaan om de aanpak te verstevigen met een tijdelijke coördinator woonfraude, onder te brengen bij de afdeling Burgerzaken / BRP. Daarnaast worden we voor wat betreft de aanpalende aanpak ondermijning vanuit de regionale versterkingsgelden ondermijning sinds 2023 ondersteund door een Ondersteuningsteam Amstelland.
Borgen aanpak 'Kwetsbare meiden'
In 2023 is gewerkt aan het borgen van de aanpak kwetsbare meiden, met de focus op zowel preventie als casuïstiek. Dit gebeurt op verschillende onderdelen, waaronder deskundigheidsbevordering en samenwerking tussen de partners intern en extern. Er is via de aanvraag van incidentele middelen een pilot gestart voor zowel de inzet van een specialistisch meidenwerker, alsook de inzet van een procesregisseur vanuit het team Zorg en Veiligheid van de gemeente. Er is ingezet op het opbouwen van een vertrouwensband met meiden, wat resulteerde in verbeterde communicatie, een gevoel van gemeenschap en het voorkomen van crisissituaties door tijdige ondersteuning. Deze resultaten dragen bij aan het doel om kwetsbare meiden te ondersteunen en begeleiden bij het versterken van hun zelfredzaamheid, het vergroten van hun weerbaarheid en het bieden van kansen op een gezonde toekomst.
Doorontwikkelen Meldpunt Zorg en Overlast (MZO)
Het convenant MZO is in 2023 gerealiseerd. Verder is er in brede zin gewerkt aan de samenwerking tussen de verschillende partners. Dit is een ontwikkeling op lange termijn, waarbij gaande de werkzaamheden en werkprocessen worden verbeterd.
Aanpak mensenhandel (seksuele, criminele en arbeidsuitbuiting)
In 2023 zijn via de regionale zorg coördinator mensenhandel verschillende voorlichtingen en trainingen gegeven, zowel intern als aan samenwerkingspartners. Binnen de Week van de Veiligheid is een campagne gestart samen met het Vakcollege Thamen op het gebied van criminele uitbuiting onder jongeren. Daarnaast wordt er zowel via het programma Weerbare Sierteelt als via lokale initiatieven ingezet op weerbaarheid van arbeidsmigranten en worden slachtoffers waar nodig opgevangen en begeleid naar de juiste zorg en ondersteuning.
Intensieve aanpak jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit
De aanpak begint met signaleren, vervolgens bepalen we welke interventie passend is. We zetten primair in op het gebruik maken en faciliteren van samenwerkingsverbanden. Het betreft een gelaagde aanpak, met ruimte voor inzet van expertise en opschaling.
Zo is er speciale aandacht voor ouderbetrokkenheid en jonge aanwas en kan er expertise ingezet worden vanuit het Actiecentrum Zorg en Veiligheid, LPGA en de netwerkaanpak kwetsbare meiden. Mooie voorbeelden vanuit 2023 zijn de wijkpost en het cameratoezicht bij het busstation en Winkelcentrum Zijdelwaard.
Persoonsgerichte aanpakken en de verbinding met het AcVZ
Binnen de gemeente Uithoorn zijn verschillende persoonsgerichte aanpakken, waarbij regisseurs Zorg en Veiligheid binnen het netwerk regie voeren, om de doelgroep optimaal te helpen. De doelgroepen betreffen kwetsbare inwoners in alle hoedanigheden, kwetsbare jongeren in de aanpak Veilig Alternatief (voorheen Top 400) en Top 600, LPGA, zogenaamde 'doorgroeiers' en kwetsbare meiden aanpak, (ex) gedetineerden, personen met onbegrepen gedrag, geradicaliseerde personen en personen betrokken bij ernstige woonoverlast.
De gemeente Uithoorn heeft een nauwe aansluiting bij het AcVZ, waar kennis, kunde, methodieken opgehaald kunnen worden en waar vanuit ondersteuning en inzet kan worden geleverd.
Overige acties
Aanpak jaarwisseling
Sinds het onrustige verloop van de jaarwisseling 2019/2020 is er een verhoogd risico op een onrustig verloop van de jaarwisseling in de gemeente Uithoorn. Dit jaar heeft de integrale aanpak weer plaatsgevonden vanaf oktober t/m december. Er was extra inzet vanuit politie en handhaving in de kerstvakantie en tijdens de jaarwisseling. Verder zijn de gebruikelijke preventieve en preparatieve activiteiten vanuit de betrokken partijen toegepast.
Controles verkeersveiligheid
Er zijn extra controles op het gebied van verkeersveiligheid uitgevoerd. In het bijzonder is er door politie en handhaving gecontroleerd rondom de basisscholen in de Meerwijk en op de overtreding van de geslotenverklaring van de Prinses Irenebrug.